Historiska Perspektiv och samernas ursprung av Lars-Nila Lasko

Vad är samernas ursprung?

”Samernas ursprung” är temat som inleder denna blogg och som jag kommer att belysa från såväl historiska dokument till det senaste inom DNA-forskning.

Du kommer inte att få ett svar på en konkret ort som är samernas ursprung. Frågan är mer komplicerad än så och innehåller en mängd andra frågor som kanske aldrig kan besvaras?

Varje människa är en unik blandning och sammansättning som under årtusenden format just du just nu. Likaså är varje folk en unik blandning och sammansättning som under mycket lång tid format en etnicitet som existerar just nu.

 

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg

När blev samerna samer?

Vi kommer alla från Afrika. Någonstans på människans väg från Afrika till Sameland uppstod folkgruppen samerna. Men, när blev ett folk ett folk med den etnicitet den har i dag? För samernas del när blev samerna samer?

 

Definition av ett folkVilka är samerna?

När blev samerna samer? Svaret på frågan beror på vilken definition man har för vad som är ett folk. Det finns ganska många definitioner av vad som är ett folk. De flesta går ut på någon form av gemenskap som skapar en grupp.

En av de mest vedertagna definitionerna av ett folk är språklig gemenskap, dvs. en grupp människor talar samma språk, och som särskiljer sig från andra språk. Naturligtvis finns även här definitionsproblem som vad är ett språk och vad är en dialekt?

Språk är ett kriterium som särskiljer folkgrupper från varandra som svenska, norska och samer.

Sametingen i Norge, Finland och Sverige användet språkkriteriet ”samiska” tillsammans med att personen själv ska anse sig som same för att räknas som same. Det skall tilläggas att de olika sametingen har en skillnad i språkkriteriet.

Det skall också sägas att det råder delade meningar om samiskan är ett språk eller flera.

 

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Historiska Perspektiv i Skandinavien

För att få ett historiskt perspektiv kan nämnas att svenska språket uppstod omkring år 800 efter Kristi födelse, medan forskarna bråkar om vilket årtusende samiskan uppstod före Kristi födelse!

 

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

 

Samernas urgamla ålder skapar problem!

Den svenska folkgruppen uppstod således för omkring 1200 år sedan från nordgermanska stammar. Eftersom den svenska folkgruppen är så pass ungt folk, historiskt sett, så är det lättare att fastslå deras ursprung.

Samiskan uppstod åtminstone för 3000 år sedan. Det finns ord i samiskan som kan härledas mer än 6 000 år tillbaka i tiden, t.ex. njuolla (pil), juoksa (pilbåge), suotna (sena), guolli (fisk), njoammil (hare). Samerna som folkgrupp uppstod således för flera tusen år sedan. Att samerna är ett urgammalt folk skapar problem i att fastslå samernas ursprung.

Men, det finns en hel del teorier och det finns olika metoder att fastslå samernas ursprung som jag skall återkomma till i de närmaste blogginläggen.

 

BloggfrågaHar ditt ursprung någon betydelse?

Har det någon betydelse att veta var du kommer ifrån?

 

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Spara

Spara

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.