Historisk rättegång mellan samerna och staten av Lars-Nila Lasko

Lars-Nila Lasko

Samernas vann för första gången mot staten

Samisk Historieblogg
Historiskt datum

Datumet Onsdag den 2 februari 2016 kommer att bli ett märkesdatum i den samiska historien. Det var första gången som det samiska folket vann ett mål mot svenska staten. Det var datumet som Gällivare tingsrätt meddelade dom, i det så kallade Girjasmålet, att samerna har ensamrätt till småviltjakt och fiske i Sameland.

Samisk Historieblogg
Väntat domslut

Domslutet var väntat att samerna har historiska rättigheter till land och vatten inom sameområdet. Det har varit näst intill omöjligt för domstolen att inte ta hänsyn till att samerna inte har urminnesrätt i samernas egna landområden.

Samisk Historieblogg
Lång rättegångstid

Samerna har tidigare stämt staten och erfarenheten är att rättegångstiden kommer att bli lång. Faktum är att Sveriges och Nordens längsta rättegång genom tiderna rörde ett mål om samerna hade äganderätt till land och vatten på ett litet fjäll i norra Jämtland, det så kallade Skattefjällsmålet, (NJA 1981:1). Rättefången började 1963 och slutade 1981.

Staten har nu tre veckor på sig att överklaga Gällivare tingsrätts dom till Hovrätten. Med hänsyn till svenska statens tidigare hållning att samiska rättigheter i Sameområdet är obefintliga förväntas att staten kommer att överklaga domen och att det kommer att ta år innan en samiska rättigheter slutligen avgörs i Högsta Domstolen. Dock är det att förvänta att samerna även vinner i högre instanser.

Samisk Historieblogg
Effekterna av domen

Gällivare tingsrätts dom innebär att Sametinget bör inleda utredning och förslag hur samiska rättigheter och beslut över samiska rättigheter i Sameområdet bör förvaltas, samt hur en egen samisk förvaltningsordning bör upprättas.

Gällivare tingsrätts dom innebär också att Sametinget bör överväga att prioritera samisk rättsforskning i sin bidragsgivning för förstärka samisk bevisföring i kommande rättegångar om samiska rättigheter till land och vatten.

Gällivare tingsrätts dom innebär dessutom att Sametinget bör överväga att prioritera samiska organisationer som arbetar för samiska rättigheter i sin bidragsgivning. Det har nu visat sig att en samisk rättskamp är möjlig.

Gällivare tingsrätts dom innebär att det är möjligt att vinna över staten i mål som har med samiska rättigheter inom Sameområdets sida. För samisk del bör man nu beakta möjligheter att hävda såväl äganderätt som nyttjanderätter inom Sápmi i kommande rättegångar.

Samisk Historieblogg
Bloggfråga

Kan du gissa hur lång tid rättegången kommer att ta mellan samerna och staten? (Vinnarens namn kommer att publiceras på denna blogg med ett hedersomnämnande som rättegångsexpert! Rätt svar publiceras om några år.)

 

Lars-Nila Lasko

Varje sann historia måste genom sin mänskliga och levande framställningskonst få oss att komma ihåg, att det förflutna en gång var lika verkligt som det nuvarande och lika osäkert som det kommande. – – – I ljuset av vad människorna en gång har varit kan man se vad man själv är och dunkelt urskilja vad man borde vara.
– G. M. Trevelyan

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Arbetsmarknadspolitisk blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.