Rättegång mellan samer och svenska staten ger hotbrev till Samiska Rättsförbundet med historiker, rättshistoriker och rättsvetare

Lars-Nila Lasko

Det kan nu avslöjas att Samiska Rättsförbundet med historiker, rättshistoriker och rättsvetare har utsatts för ett hotbrev med nazistiska symboler. Hotbrevet inkom till Samiska Rättsförbundet i samband med att Gällivare Tingsrätt skulle meddela dom första gången i målet mellan samerna och svenska staten om samernas rätt till småviltjakt och fiske i Sameland.

Hotbrevet avslutas med orden om vad som skall göras med samer  dags att gräva under jorden som en slaktad hund, vänta bara och se. Hotbrevet är undertecknat med en oläslig namnunderskrift.

Samiska Rättsförbundet har polisanmält hotbrevet till polisregion väst, dnr. 5000-K1418211-15, samt gjort en helt ny hemsida www.samirights.org där adresser och telefonnummer tagits bort.

Som ordförande för Samiska Rättsförbundet är jag oroad över den ökade rasism som kommer till uttryck mot samerna i olika former som förekommer på internet, facebook, bloggar, hemsidor i en nytillkommen vituell värld till rent fysiska händelser i vår verklighet som förstörda skyltar på samiska, förbjudande att tala samiska på skolgård, misshandlade samer i samedräkt, nedslaktade renar och hotbrev. Men, denna oro får inte leda till att vi ger upp att arbeta för det vi tror på som att arbeta för samiska rättigheter, klargöra samisk rättshistoria eller samisk historia. Vi får inte låta rasisterna styra vår tro och vårt arbete för en bättre samisk framtid.

Lars-Nila Lasko

Vad är historien annat än ett stort diktverk av
en okänd mästare?
– da Hansson

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.