Vem var Magnus Gabriel De la Gardie och samernas ursprung av Lars-Nila Lasko

Varifrån kommer samerna?

Samernas ursprung har intresserat allmänheten åtminstone sedan Johannes Schefferus tid på 1600-talet. Schefferus försökte göra jämförelser med de folk som bodde omkring samerna. Schefferus slutsats om samernas ursprung baserat på fysiska drag, som kroppsbyggnad och hårfärg skulle kanske inte accepteras i dag. Men, fortfarande flera hundra år efter Schefferus tid är fortfarande samernas ursprung en omdiskuterad fråga.

 

Lapponia 1673

Verket Lapponia

Före utgivningen av Lapponia fanns i Sydeuropa och bland fiendeländer till Sverige under 1600-talet en allmän uppfattning att Sveriges krigsvinster berodde på samernas magi. I Tyskandpublicerades pamfletter om Sveriges segrar berodde på samernas övernaturliga konster. Detta betraktades naturligtvis som förnedrande av den svenska krigsdugligheten och äran.

För att motverka denna uppfattning och sydeuropeisk propaganda beslutade svenska rikskanslern Magnus De la Gardie att utge en bok som sakligt beskrev samerna och deras tro. Uppdraget gick till professor  i Statsvetenskap Johannes Schefferus vid Uppsala universitet att skriva boken om samerna.

Johannes Schefferus (1621 – 1679) utgav verket Lapponia på latin år 1673. Verket Lapponia betraktas som det första större beskrivningen av samerna.

Staty av Magnus Gabriel De la Gardi-Linköping

Staty av Magnus Gabriel De la Gardie i Linköping

Vem var då Magnus Gabriel De la Gardie?

Magnus Gabriel De la Gardie var född den 15:e oktober 1622 i Reval, Estland. Reval är det historiska tyska, danska och svenska namnet för Tallin. Staden var en svensk besittning åren 1561–1721. Han var son till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe.

Magnus Gabriel De la Gardie studerade vid universiteten i Uppsala och Leiden. Han kom senare att göra militär karriär och blev 1645 överste vid Livgardet. År 1646 var han extraordinarie ambassadör till Frankrike och blev 1647 riksråd med säte i Krigskollegium

Magnus Gabriel De la Gardie blev ledare för Karl XI:s förmyndarregering åren 1660 – 1672, dvs för tiden när uppdraget gick till Johannes Schefferus att skriva verket Lapponia. De la Gardie blev riksdrots år 1680.

Magnus Gabriel De la Gardie dog den  26 april 1686 på Venngarns slott utanför Sigtuna. Han ligger begravd i Varnhems klosterkyrka.

Samisk Historieblogg
Bloggfråga

Magnus Gabriel De la Gardie var född den 15:e oktober 1622 i Reval, Estland. Vet du namnen på svenska på två öar i Estland och varför de har svenska namn?

 

Lars-Nila Lasko

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it
– George Santayana

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.