Olof Rudbeck d.ä. år 1677 och samernas ursprung av Lars-Nila Lasko

Lars-Nila Lasko
Olof Rudbeck d.ä.

Historikern Olof Rudbeck d.ä. ska ej förväxlas med Olof Rudbeck d.y. (1660-1740), som var hans son. Båda var intresserade i samerna och företog resor till Sameland. Såväl far som son blev kända och inflytelserika historiker.

Olof Rydbeck da

Olof Rudbeck d.ä., porträtt av Martin Mijtens d.ä. (1696)

Studietid i Uppsala och utomlands

Historikern Olof Rudbeck d.ä. börjat år 1648 sin bana med att studera biologi och medicin vid Uppsala universitet efter avslutade gymnasiestudier.

För att studera vidare i medicin reste Rudbeck till Leyden, Holland, år1653. Leyden hade vid den här tiden ett av Europas bästa universitet. Under 1600-talet var det vanligt att studera utomlands för de som ville uppnå högre studier och hade råd. Rudbecks studier finansierades delvis av svenska staten genom 200 riksdaler från Axel Oxenstierna och 800 riksdaler från drottning Kristina. Anledningen var att han hade gjort en världsupptäckt inom medicin året innan 1652. Hans högre studier i medicin betraktades därför som betydelsefullt för Sverige.

Atlantica

Atlantica – Ett historiskt storverk

Olof Rudbeck d.ä. blev den för tiden ledande historiker i Sverige och utgav flera historiska skrifter. Det största verket han arbetade med var Atlantica eller dess formella titel ”Atland eller Manheim dedan Japhetz afkomne slechter ut till hela werlden utgångne äro”. Utgivning av första bandet av verket skedde år 1677. Därefter utgavs andra och tredje bandet fram till 1702. Det fjärde och sista bandet han Olof Rudbeck d.ä. aldrig utge.

Historikern Olof Rudbeck d.ä. har internationellt blivit känd för den anatomisk världsupptäckten av lymfsystemet. I Sverige har dock Olof Rudbeck d.ä. blivit förknippad med Atlantica.

Samisk Historieblogg
Vad handlade då Atlantica om?

Atlantica är en beskrivning om alla folks ursprung, folkvandringar och förklaring av alla större historiska händelser från tidens början!

I Atlantica tar Rudbeck d.ä. utgångspunkt från den grekiska sagan av Platon om det sjunkna och försvunna fantasivärlden Atlantis. Enligt Olof Rudbeck d.ä. var det förlorade Atlantis i själva verket Sverige och svenskarna var det lycksaliga folk som en gång bott norr om nordanvinden på ön Atlantis.

Samisk Historieblogg
Noaks ark strandade på Åreskutan

Om man ska tro historikern Olof Rudbeck d.ä. så strandade Noaks ark på fjället Åreskutan ca 2 400 år f Kr. Enligt Olof Rudbeck d.ä. var bibelns berg ”Ararat” en felskrivning av ”Åreskutan”.

Samisk Historieblogg
Mot Samelands centrum

Noaks son Magog vandrade med sin släktstam Jafet norrut och slog sig ner i trakten norr om Bottenviken, (Kemi Lappmark). Trakten var rik på fisk och fågel som kunde nära stammen, som åter började växa efter syndaflodens förödelse. Olof Rudbeck d.ä. tolkade att när Odysseus berättar om kimmernas folk i landet Kemmeri så måste det vara fråga om ett folk från ”Kemi”, ”Kemi älv” och ”Kemi träsk”. Dessutom bodde kimmernas folk i ett land som var evigt höljt i moln och dimmor, samt där ”Helios (Solen) aldrig vänder sina strålar emot”. Eftersom Kimmeri är ett gammalt svenskt ord för mörker så styrker detta, enligt Olof Rudbeck d.ä., att det måste vara ett land i norr.

Här tillkom det första alfabetet baserat på runskrift liksom runstaven. Här tillkom även soldyrkan, astronomi mm.

Samisk Historieblogg
Från Sameland och Kemi Lappmark härstammar all världens folk

Från ”Kemi lappmark” utvandrade så småningom människorna, under tidsperioden 2 000 f kr. till medeltiden, och som med tiden skapade alla världens folkstammar och språk.

Samisk Historieblogg
Samerna kommer från Sameland

Den samiska folkgruppen stannade kvar i Lappland. (Olof Rudbeck d.ä. son Olof Rudbeck d.y. försökte senare påvisa att samiskan kommer från det Hebreiska språket och det samiska folket var närmast besläktat med Istraels stammar – Se ett kommande blogginlägg).

Samisk Historieblogg
Här-Kalle, Luleå och Piteå i den grekiska mytologin???

Enligt Olof Rudbeck d.ä. så utspelade sig hela bibelns och antikens historia i Sverige. I tillägg så var svenskan världens urspråk. Därför måste bibeln och antikens berättelser tolkas utifrån svenska språket. När Orfeus sjöng om Leulo så måste han ha menat Luleå och när han sjöng om Pacto var det således Piteå. Den blinde siaren Tiresias, som påstod sig kunna se in i framtiden, var då med säkerhet shamanen Tyreas.

Antikens alla hjältar och gudar hade enligt Rudbeck ursprungligen svenska namn och så även geografiska platser som t.ex. Donau som kom från ”Ån som donar”. Templet i Tebe måste enligt Rudbeck vara en felskrivning av Kyrkan i ”Täby”. Namnet på staden Troja kom från svenskans ”tröja”. Naturligtvis menade Rudbeck att Herkules egentligen hette ”Här-Kalle”.

Samisk Historieblogg
Bloggfråga

Finns det andra historieböcker om samerna med tveksamt innehåll?

Lars-Nila Lasko

”den blickar aldrig framåt
som inte kan blicka bakåt,
den sörjer illa för sina barnbarn
som saknar intresse för farfar,
den vet föga om rummet
som inte har känsla för tiden,
den tänker föga på andra
som blott lever här och nu.”
– Alf Henriksson

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.