Vem var Olof Rudbeck d.ä. och samernas ursprung av Lars-Nila Lasko

Lars-Nila Lasko

Olof Rudbeck den äldre

Olof Rudbeck d.ä. ska ej förväxlas med Olof Rudbeck d.y. (1660-1740), som var hans son. Båda var intresserade i samerna och företog resor till Sameland. Såväl far som son blev kända och inflytelserika historiker.

Rudbeck d.ä. föddes den 13:e september i Västerås år 1630 som det nionde barnet av elva och dog den 17:e december 1702 i Uppsala 72 år gammal. Olof Rudbeck d.ä. var son till biskopen i Västerås, Johannes Rudbeckius och hans andra hustru Magdalena Hising. Johannes Rudbeckius grundade i Västerås det äldsta gymnasiet i Sverige.

Den 24:e  juni 1655 gifte sig Olof Rudbeck med Vendela Lohrman, dotter till justitieborgmästaren i Uppsala Tomas Lohrman och Helena Gustafsdotter.

Olof Rydbeck da
Olof Rudbeck d.ä.
Studietid i Uppsala och utomlands

Olof Rudbeck d.ä. börjat år1648 studera biologi och medicin vid Uppsala universitet efter avslutade gymnasiestudier.

För att studera vidare i medicin reste Rudbeck till Leyden, Holland, år1653. Leyden hade vid den här tiden ett av Europas bästa universitet. Under 1600-talet var det vanligt att studera utomlands för de som ville uppnå högre studier och hade råd. Rudbecks studier finansierades delvis av svenska staten genom 200 riksdaler från Axel Oxenstierna och 800 riksdaler från drottning Kristina. Anledningen var att han hade gjort en världsupptäckt inom medicin året innan 1652. Hans högre studier i medicin betraktades därför som betydelsefullt för Sverige.

Samisk Historieblogg
Svensk världsupptäckt

Redan vid 22 års ålder år 1652 upptäckte Olof Rudbeck d.ä. en anatomisk världsupptäckt. Genom att dissekering av närmare 400 djur fann han ett kärlsystem, liksom blodsystemet, med en flytande vätska. Det Rudbeck d.ä. upptäckt var lymfsystemet. Lymfkärlen var redan kända av fransmannen Pequet och italienaren Aselli. Men, Rudbeck d.ä. förstod att det var ett system och kunde förklara lymfvätskans rörelseriktning. Samma år höll Rudbeck d.ä. en demonstration av sin upptäckt för drottning Kristina vid hennes besök i Uppsala. Året efter, 1653, dokumenterade han lymfsystemet i avhandling på latin ”Nova exercitatio anatomica” vid 23 års ålder.

Samisk Historieblogg
Kometkarriär

Olof Rudbeck d.ä. disputerade, som omnämnt , i medicin 1653 bara 22 år gammal. Redan tre år senare utnämndes han till medicine adjunkt och började själv undervisa vid medicinska fakulteten. Några år senare utnämndes han till professor i medicin. Olof Rudbeck d.ä. blev även rektor för Uppsala universitet under tre mandatperioder mellan åren 1661 och 1679.

Samisk Historieblogg
Första botaniska trädgården i Sverige

Olof Rudbeck d.ä. anlade den första botaniska trädgården i Sverige år 1655 och en katalog över trädgårdens växter. Växter hade han med sig hem från studietiden utomlands.

Samisk Historieblogg
Sverige ledande i naturvetenskap

Rudbeck d.ä. botaniska trädgård i Svartbäcken utanför Uppsala kom att bli en av den största botaniska trädgård i Europa inklusive antalet växter. Detta i sin tur banade väg för att Sverige blev ledande land i naturvetenskap och lade grunden för tillkomsten av vetenskapsmän som Carl von Linné med flera.

Samisk Historieblogg
Campus Elysii – Ett botaniskt verk som kunde bli störst i världen

Olof Rudbeck d.ä. arbetade under sina sista levnadsår tillsammans med sin son Olof Rudbeck d.y. på ett botaniskt mastodontverk ”Campus Elysii ” som skulle omfatta alla världens växter. För detta hade utarbetats flera tusen träsnitt på växter. Första delen i verket handlade om gräsväxter och utgavs år 1702.

Atlantica

Atlantica – Ett historiskt storverk

Hans namn har dock även blivit förknippat med hans förhärligande och överdrivet fantasifulla skildring av Sveriges storhet i verket Atlantica som gjorde Sverige till gudarnas boning och alla större folkslags ursprung. Denna historierevisionism, som kallas göticism, var Rudbeck en av de främsta förkämparna för och han var en av dem som drev det längst.

Olof Rudbeck d.ä. blev den för tiden ledande historiker i Sverige och utgav flera historiska skrifter. Det största verket han arbetade med var Atlantica eller dess formella titel ” Atland eller Manheim dedan Japhetz afkomne slechter ut till hela werlden utgångne äro ”. Utgivning av första bandet av verket skedde år 1677. Därefter utgavs andra och tredje bandet fram till 1702. Det fjärde och sista bandet han Olof Rudbeck d.ä. aldrig utge.

Olof Rudbeck d.ä. har internationellt blivit känd för den anatomisk världsupptäckten av lymfsystemet. I Sverige har dock Olof Rudbeck d.ä. blivit förknippad med Atlantica.

Samisk Historieblogg
Vad handlade då Atlantica om?

Atlantica är en beskrivning om alla folks ursprung, folkvandringar och förklaring av alla större historiska händelser från tidens början!

I Atlantica tar Rudbeck d.ä. utgångspunkt från den grekiska sagan av Platon om det sjunkna och försvunna fantasivärlden Atlantis. Enligt Olof Rudbeck d.ä. var det förlorade Atlantis i själva verket Sverige och svenskarna var det lycksaliga folk som en gång bott norr om nordanvinden på ön Atlantis.

Om man ska tro historikern Olof Rudbeck d.ä. så strandade Noaks ark på fjället Åreskutan ca 2 400 år f Kr. Enligt Olof Rudbeck d.ä. var bibelns berg ”Ararat” en felskrivning av ”Åreskutan”.

Noaks son Magog vandrade med sin släktstam Jafet norrut och slog sig ner i trakten norr om Bottenviken, (Kemi Lappmark). Trakten var rik på fisk och fågel som kunde nära stammen, som åter började växa efter syndaflodens förödelse. Olof Rudbeck d.ä. tolkade att när Odysseus berättar om kimmernas folk i landet Kemmeri så måste det vara fråga om ett folk från ”Kemi”, ”Kemi älv” och ”Kemi träsk”. Dessutom bodde kimmernas folk i ett land som var evigt höljt i moln och dimmor, samt där ”Helios aldrig vänder sina strålar emot”. Eftersom Kimmeri är ett gammalt svenskt ord för mörker så styrker detta, enligt Olof Rudbeck d.ä., att det måste vara ett land i norr.

Här tillkom det första alfabetet baserat på runskrift liksom runstaven. Här tillkom även soldyrkan, astronomi mm.

Från ”Kemi lappmark” utvandrade så småningom människorna, under tidsperioden 2 000 f kr. till medeltiden, och som med tiden skapade alla världens folkstammar och språk.

Den samiska folkgruppen stannade kvar i Lappland. (Olof Rudbeck d.ä. son Olof Rudbeck d.y. försökte senare påvisa att samiskan kommer från det Hebreiska språket och det samiska folket var närmast besläktat med Istraels stammar – Se ett kommande blogginlägg).

Enligt Olof Rudbeck d.ä. så utspelade sig hela bibelns och antikens historia i Sverige. I tillägg så var svenskan världens urspråk. Därför måste bibeln och antikens berätttelser tolkas utifrån svenska språket. När Orfeus sjöng om Leulo så måste han ha menat Luleå och Pacto var således Piteå. Den blinde siaren Tiresias, som påstod sig kunna se in i framtiden, var då med säkerhet shamanen Tyreas,

Samisk Historieblogg
Storbrand ödela allt

Den 15:e maj 1702 drabbades Uppsala av en ödesdiger storbrand. Hela upplagan av första upplagan av botaniskt jätteverket ”Campus Elysii ” förstördes utom 3 exemplar. Inte nog med det! Över 7000 graverade träsnitt av växter till det botaniska verket brann upp. Återstående mindre antal träsnitt såldes till den engelske botanikern James Edward Smith, (1759-1828), som utgav ett verk av dem år 1789 under titel ”Reliquiae rudbeckianae”.

Även stora delar av manuskript till hans andra storverk Atlantica brann upp.

Olof Rudbeck d.ä. gick bort några månader efter storbranden i Uppsala.

Samisk Historieblogg
Bloggfråga

Göticismen utvecklades redan under medeltiden och är en historieuppfattning som präglas av att upphöja Sveriges ärorika forntid. Har det funnits eller finns motsvarande strömningar i Ryssland, Finland och Norge, samt vilka effekter har det fått för samerna?

Lars-Nila Lasko

What´s past is prologue
– Shakespeare

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Arbetsmarknadspolitisk blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Spara

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.