
Elisaeus (Elisæo) Hyphoff
Historikern Elisaeus (Elisæo) Hyphoff utgav år 1731 ”Kort inledning til den gamla och nya swenska historien, begynnarom til tjenst, af de trowärdigaste skribenter, samt äldre och nyare handlingar, sammandragen, af Elisæo Hyphoff”.

Verk utgiven på Spanska wijnpijpan
Första upplagan utgavs i Stockholm, (hos förläggaren Andreas Geist på Stora Kyrkobrinken, eller den så kallade ”Spanska wijnpijpan”, nr 70 med lokal i inspektör Langenbergs källare). Boken trycktes därefter upp i ytterligare upplagor år 1738, 1744 och 1757 i Göteborg. Någon kan kanske bli lite förvirrad när det hänvisas till Hyphoff 1731, Hyphoff 1738, Hyphoff 1744 eller Hyphoff 1757 av äldre och nyare författare. Det är alltså fråga om samma verk.
Lärobok i svensk historia
Arbetet var uppdelat i två böcker varav den första boken behandlade historia och politik i Sverige och den andra boken om Sveriges konungar från kristendomens införande år 823. Bokens syfte var huvudsakligen för undervisning av studenter i hitoria.

Tillägg till Hyphoffs historia
Ett tillägg till Hyphoffs historia utgavs i Uppsala av Peter Twet år 1755 och innehöll ”hedniska” konungar fram till kristendomens införande i Sverige, samt om hednisk religion och tempel.

Samernas kom först till Skandinavien
Historikern Elisaeus Hyphoff hade en klar uppfattning om vilka folk som kom först till Skandinavien. Redan i inledningen till sitt verk om Sveriges historia skriver han ”de som Först kommit in i Landet lära altså wara de samme, som wij nu kalla Finnar och Lappar” (Hyphoff 1731, s. 4).

Bloggfråga
Vet du vad som står om samernas historia i dagens historieböcker i grundskolan?
Lars-Nila Lasko
Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko
Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko
Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko
Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko
Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan