Jacob Wilde år 1738, isländska sagor och samernas ursprung av Lars-Nila Lasko

Historieprofessor Jacob Wilde

Jacob Wilde (1679 – 1755)  blev professor i historia i Riga redan vid 24 års ålder och slutade sina dagar som svenska statens högste officiella historieskrivare, dvs som rikshistoriograf i Stockholm 1719 – 1755.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Samerna är urinnevånarna i Skandinavien

Svenska statens högste officiella historieskrivare Wilde menade, liksom bland annat historikern Elisaeus Hyphoff, att samerna var urinnevånarna i Skandinavien och att germanska stammar kommit senare.

Jacob Wilde menade dessutom att han kunde bevisa det.

 

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Samernas och de isländska sagorna

Några historiker menade att genom att göra logiska slutsatser och tolkning av  Snorre Sturlassons ”Heimskringla” så framgår det att samerna var Skandinaviens urfolk.

Enligt Wilde så var det var samerna som germanerna stötte på när de anlände till Skandinavien. Wilde menade dessutom att samerna gjort motstånd till de invandrande germanerna enligt de norröna sagorna.

De isländska sagorna har använts som argument av nationalister och nationalsocialister att germanerna var det första folket som kom till Skandinavien. Det kan därför vara träffande att svenska historiker tidigare använde sig av isländska sagor för att bevisa att samerna kom först till den Skandinaviska halvön.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Isländska sagorna (Íslendingasögur)

På isländska har ordet ”saga” en annan betydelse än det svenska ordet. Saga betyder helt enkelt berättelse eller historia. Men, man måste vara observant att de isländska sagorna skrevs ner på pergament av skrivkunniga munkar på medeltiden, d.v.s. upp till flera århundraden efter de olika historiska händelserna skulle ha inträffat. Sagorna kom således på pränt efter århundraden av muntlig berättartradition där tillägg gjorts, dikt och fantasi under tiden tillkommit, samt fakta försvunnit. I tillägg handlar många av sagorna om områden långt från Island. dvs inte i närområdet. Så, man kan inte betrakta de isländska sagorna som historia eller sanningsenliga berättelser. Även om det kan vara något uns av sanning så bör man således ta de islänska sagorna med en stor nypa salt. Det är således ingen tillfällighet att de isländska sagorna har helt speciell genre inom litteraturen under romankonsten och inte under historia.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Ynglingasagan och samerna

Snorre Sturlassons ”Heimskringla” från ca 1230 inleds med ” Ynglingasagan”. Det är en saga om Ynglingaätten som kom till Sverige från Asien och regerat Sverige under förhistorisk tid.

Under 1700-talet antogs Oden ha varit en verklig historisk person. I Ynglingasagan kan man läsa att när Oden anlände till Sverige från Asien med sina Asar så möttes han av ett annat folk ”Den Jotiska ätten” (Det Jotiska folket eller den Jotiska kungasläkten). Enligt historiker på den tiden var det samer som Oden och Asarna mötte.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Norröna saga om Joterna och samerna

Men, enligt historikern Wilde fanns det redan ett annat folk i Skandinavien före Joternas ankomst. Wilde menade att samerna var de folk, enligt norröna källor, som först kom till Skandinavien. Därefter kom Joterna (Jotiska ätten) och slutligen Oden och asarna (Asaätten).

Om den Jotiska ätten skrev historikern Jacob Wilde att de ”först bodt i Qvenland eller Finland, hwarifrån det gått sidledes til Swerige, och Danmark, där de funnit motstånd utaf Lapparne, som de nordländska Thussar sammastädes nämnas”. (Jacob Wilde, Fordom Sweriges historiographi friherrens Samuelis von Puffendorff Inledning til swenska statens historie med wederbörlige tilökningar, bewis och anmerkningar försedd af Jacob Wilde, 1738, s.29) ”Thussar” är den gamla benämningen för troll eller trollkunniga.

.

 

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.