Bokrecension av Siri Broch Johansens biografin om Elsa Laula av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

En bok i första klass

Jag kopplar gärna av en helg med att läsa en bok med historisk anknytning. Med åren har jag fått ett eget historiskt bibliotek. Men, det är ganska få biografier, som är skrivna på ett sådant sätt, att man måste bara sträckläsa den. Det vill säga att man till och med hoppar över lunchen och middagen för att komma till sista sidan. Detta är en recension av sådan bok.

Siri Broch Johansens biografi över Elsa Laula är skriven på ett annorlunda sätt. Siri vare sig att höjer upp personen eller förminska person som i de flesta biografier. I stället kommer man personen Elsa Laula in på livet. Läsaren får många svar. Men, man lämnas också med flera intressanta frågeställningar om Elsa Laula! Det gör att man vill veta ännu mer om Elsa Laula.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Elsa Laula – Samisk ikon

Det finns ganska många samepolitiska företrädare genom tiderna i Ryssland, Finland, Sverige och Norge. Av dessa har Elsa Laula Renberg (1877-1931) från svenska sidan av Sameland blivit en ikon. Elsa Laula har satt djupa spår i samernas historia.  Så djupa att varje år firas och manifesteras hennes samepolitiska arbete i en särskild dag – den samiska nationaldagen.

Biografi efter 100 år

Vem var Elsa Laula Renberg?

Det har saknats en biografi över den samiska pioniären. Egentligen borde en biografi ha utgetts redan under hennes levnadstid eftersom redan då uppstod olika rykten, sanna och osanna, om henne och hennes liv.

Men nu, 100 år efter det första samiska landsmötet 1917 som Elsa Laula Renberg tog initiativ till och organiserade har äntligen en bok utgetts om pioniären. Siri Broch Johansen har skrivit den första helhetstäckande biografin över Elsa Laula Renberg.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Elsa Laula Renberg som person

Siri Broch Johansens biografin över Elsa Laula Renberg är en av de bästa biografier jag läst. I dag uppfattas Elsa Laula som en samepolitisk ikon. Dock möttes hon på sin tid av många med både hat, motstånd och personangrepp. Trots att Elsa Laula blivit en ikon i det samiska samhället vågar Siri Broch Johansen med konststycket att göra Elsa Laula till en vanlig människa. Elsa porträtteras som en människa av kött och blod, med både goda och dåliga sidor.

Biografi på flera språk

Boken har getts ut på svenska, norska och naturligtvis samiska av det samiska förlaget ČálliidLágádus. Det är inte heller en liten bok utan 180 sidor spännande läsning.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Siri Broch Johansen

Författaren Siri Broch Johansen (Född 9:e mars 1967) är, förutom att vara en samisk författare, föredragshållare, dramatiker, sångare och språkarbetare från Tana kommun i Finnmark, Norge.

Hon har gjort sig känd som vällyckad i alla de projekt som hon företagit; allt från översättning av Leonard Cohens sånger till nordsamisk till produktionen av den uppmärksammade teatermusikföreställningen ČSV-republihkka. ČSV-republihkka eller ČSV-republiken handlade om hur en självständig samisk stat kunde ha varit.

Författaren Siri Broch Johansen har fått flera utmärkelser. Själv är jag glad att den 14:e april 20111 i Rovaniemi, Finland, deltagit i utdelningen av Samerådets litteraturpris till henne för romanen Sárá beaivegirji. Hon överaskade mig verkligen då med att sjunga Lenart Cohen på nordsamiska ackompanjerad av Amund Johnskareng. Något jag aldrig hört tidigare. Utan tvekan en mångsidig samisk kulturperson!

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Fortsättning följer…

Boken ger svar på många frågor. Men, samtidigt skapar biografin också flera frågetecken om Elsa Laula och hennes liv. Utan tvekan kommer frågetecken i hennes liv att följas upp i kommande forskning eller varför inte i en fortsättningsbiografi av Siri Broch Johansen!

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.