Okänd samisk historia av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Samevärldens mest ovanliga möten

Den 6- 7:e maj 2017 hölls en föredragsserie i samisk historia på Hotell Lappland i Lycksele. Förra året 2016 hölls en liknande föredragsserie på en båttur till Riga och med föredrag om samiska spår från 1000-talet i Lettland.

Förutom möten med litauiska historiker, konferens ombord med havsutsikt gavs rikligt med information om historiska källor av samisk närvaro i Litauen. Enligt den romerska historikern Tacitus fanns år 98 samer i Litauen eller i området nordost om floden Wisla. Ett Påvebrev från 1000-talet är riktat till Litauiska munkar och där det står att inte handla med vapen till de otrogna samiska hedningarna! Det har länge påståtts att första gången ordet ”Lapp” förekommer i skriftliga dokument är i Teljestadgan från 1328. I Teljestadgan försökte den svenska kungen reglera intressemotsättningar mellan hälsingar och birkarlar. Dock finns ordet ”Lappie” redan i ett Påvebrev från år 1275 till ärkebiskopen i Uppsala.  På 1100-1200 talen bedrevs korståg mot Finland och Östersjöområdena från Sverige för katolska kyrkan. Men, Påvebrevet handlar inte om Lappie i Sverige utan om ”Lappie” i de nuvarande baltiska länderna. Haltsonen tolkade år 1962 att ”Lappie” till ett distrikt i Ingermanland som senare kallades ”Loppis”.

I år inleddes föredragsserien om samernas okända historia på närmare håll.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Okänd historia väcks till liv

Den lilla staden Lycksele ligger i dag centralt i det samiska området. Traditionellt har Lycksele kommit att kallas för ”Lappstockholm”. Men, så har det inte alltid varit!

Tusen år tillbaka i tiden låg Lycksele i de norra delarna av det samiska område. De södra delarna av Sameområdet har i dag blivit samernas okända historia.

 

Samer i sydligare delar av Sverige

Samernas bosättning i mellan- och södra Sverige har intresserat historiker under lång tid. Flera professorer i historia har, under årens lopp, till och med hävdat att hela Skandinavien befolkades först av samer. Deras bevis har bland annat bestått i tolkning av namnet Finnveden i Småland, uppteckning av resande från Skåne till Norrköping passerat samer i Småland osv. Men, nu har mer handfasta bevis tagits fram.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Samer i Mälardalen under 1 200 år

Krister Vallsten presenterade i sitt föredrag bevis om samernas närvaro i södra delarna av Sverige. Föredraget handlade om bland en samisk offerplats vid Gullaberget i Söderbärke i Västmanland, en båt av samiskt ursprung har använts vid en gravsättningen vid Tuna Badelunda strax utanför Västerås och mycket mer. Vallsten radade upp ett stort antal fynd och bevis som visar på en stark samisk närvaro i Mellansverige.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Projekt för att synliggöra samernas historia

Krister Vallsten föredrag är ett led i projektet ”Samer i Mälardalen under 1 200 år” som han är projektledare för. Projektets syfte är att synliggöra och lyfta fram samisk historia i Mälardalen. I projektbeskrivningen ingår även att utarbeta en internetsida med information om samer i syd. Vidare ska projektet utmynna i studiecirkelmaterial och annat som synliggör samernas okända historia i Mälardalen.

Projekt bedrivs av Krister Vallsten i Västerås.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Havssamer i Sverige

I projektbeskrivningen  ”Samer i Mälardalen under 1 200 år” framgår även att samerna behärskade Östersjön och var skickliga båtbyggare.

Nordiska Museet har nyligen avslutat utställningar om samiska spår i vikingakulturen. I tillägg finns det andra projekt som kunnat visa likheter mellan samiskt båtbyggande och vikingaskepp. Kanske det finns en ännu mer okändare historia om samer än samer i Mellansverige?

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

 

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.