Alternativ beräkningen av antalet samer i Sverige av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Konstant antal samer

Under 170 år från 1805 till 1975 var det officiella antalet samer i Sverige oförändrat till i stort sett 10 000 individer. Men, att samernas antal skulle vara oförändrat under 170 år skulle åter komma att ifrågasättas år 1975.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

1975 Samernas antal fördubblas

1975 gjordes en beräkning av antalet samer och som resulterade i att antalet samer fördubblades på an natt till 17 500 samer. Studiens resultat har fått långtgående konsekvenser på så vis att över 40 år senare anses samernas antal fortfarande vara 17 500 personer.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Hur kom man fram till 17 500 samer?

Antalet samer beräknas till 17 500 personer. Men, hur gjordes beräkningen?

Undersökningen gjordes på ett ganska enkelt sätt. Man utgick från renmärkesregistret. Renmärkesregistret är ett register över de personer som äger ett renmärke. Från registret gjordes ett urval. Därefter gick forskaren tillbaka två generationer och fick fram de ursprungliga anfäderna. Därefter gick forskaren fram två generationer till år 1975 och fick fram antalet släktingar till de ursprungliga anfäderna. Dessa släktingar gångrades med antalet renmärkesinnehavare år 1975 och resultatet blev 17 500 personer.

Resultatet presenterades i en statlig utredning. 17 500 personer kom därmed att bli Sveriges officiella siffra över antalet samer.

Det är viktigt att påpeka att summan 17 500 samer var endast är en uppskattning på antalet samer och inte en samisk folkräkning. Dock har beräkningen kommit att bli Sveriges officiella siffra över antalet samer.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Kunde man 1975 och i dag kommit fram till ett alternativ antal samer?

En folkräkning av antalet samer kunde ha genomförts 1975 liksom i dag. Då hade man fått fram ett exakt antal samer. Bara man enats över en definition om vem som kunde räkna sig som same.

Kanske det kunde ha varit enklare år 1975 att genomföra en folkräkning i samband med Sveriges allmänna folkräkningar som hölls vart tionde år. Sveriges sista traditionella folkräkning hölls 1990. Sverige, liksom andra nordiska länder, har numera övergått till den mycket billigare registerbaserad folkräkning. Det flesta länder i världen har traditionell folkräkning som är mycket kostsam. Exempelvis kostade USAs senaste folkräkning 15 miljarder dollar, som gjorde den till världens dyraste folkräkning genom tiderna. En folkräkning av samer skulle således bli kostsam.

En uppskattning av antalet samer kan aldrig ge en exakt summa på hur många samer det finns. Detta eftersom val av beräkningsmodell påverkar resultatet. Olika beräkningsmodeller ger olika resultat på hur många samer det finns.

En mer exaktare beräkningsmodell skulle ha kunnat vara att använda Tabellverkets och senare SCB material över registrerade samer, samt genom släktforskning komma fram till antalet samer i Sverige. Det skulle tom vara en relativt billig och enkel beräkningsmodell eftersom Sverige har digitaliserat alla arkiv av betydelse för släktforskning. Frågan är i vilket släktled en person upphör att vara same? Med andra ord blir släktforskning till en beräkningsmodell som anger antalet samer? Möjligtvis att släktforskning kan tala om antalet personer med samiskt ursprung.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.