Antalet samer i Norge och Statistiska Centralbyrån av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Statistiska Centralbyrån i Norge, (Statistisk sentralbyrå), utkommer vartannat år sedan 2006 med rapport om statistik över den samiska befolkningsgruppen. Den senaste samiska statistikrapporten är från 2016 och nästa rapport beräknas utkomma år 2018.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Rapporternas centrala del är naturligtvis beräkning över antalet samer. Statistiska Centralbyrån i Norge använder en unik metod att beräkna fram antalet samer utifrån stödberättigade områden för traditionella samiska näringar (STN-Områden). Den norska Statistiska Centralbyråns statistiska beräkningsmetod är så unik att den inte finns på andra håll i världen i beräkningar av minoriteter och urfolk.

Frågan är om Statistiska Centralbyrån i Norge verkligen beräknar antalet samer?

Statistiska Centralbyrån i Norge beräknar antalet boende i några utvalda traditionella samiska bosättningsområden. Men, alla traditionella samiska bosättningsområden räknas inte. Faktum är att hela befolkningsgrupper som Sydsamer, Umesamer, Pitesamer och Östsamer helt faller bort i beräkningsmodellen.

I och med att hela samiska befolkningsgrupper inte medtas i statistiken över samer får det effekter på en rad andra statistikområden om samerna. Det är således tveksamt om Statistiska Centralbyrån i Norge verkligen har korrekta siffror över samernas utbildningsförhållanden, arbetsförhållanden, befolkningstillväxt, åldersgrupper, levnadsålder, antalet födda, in- och utflyttningar, antalet skilsmässor och så vidare. I det hela taget är statistiken ett hopkok av siffror för några utvalda områden i norra Norge. Men, statistik över det samiska folket är det inte!

Rapporterna innehåller däremot mer tillförlitlig data om Sametingsvalet, Användningen av samiska i skolor, samiska näringar som samiskt jordbruk, fiske, jakt och rennäring.

Den senaste rapporten från Statistiska Centralbyrån i Norge om ”Statistik över samerna” kan läsas på följande länk (https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/254599?_ts=152a1b77d58).

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá¡ suolggai Sámieanan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.