Antalet samer i Norge och Statistiska Centralbyrån av Lars-Nila Lasko

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Statistiska Centralbyrån i Norge, (Statistisk sentralbyrå), utkommer vartannat år sedan 2006 med rapport om statistik över den samiska befolkningsgruppen. Den senaste samiska statistikrapporten är från 2016 och nästa rapport beräknas utkomma år 2018.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Rapporternas centrala del är naturligtvis beräkning över antalet samer. Statistiska Centralbyrån i Norge använder en unik metod att beräkna fram antalet samer utifrån stödberättigade områden för traditionella samiska näringar (STN-Områden). Den norska Statistiska Centralbyråns statistiska beräkningsmetod är så unik att den inte finns på andra håll i världen i beräkningar av minoriteter och urfolk.

Frågan är om Statistiska Centralbyrån i Norge verkligen beräknar antalet samer?

Statistiska Centralbyrån i Norge beräknar antalet boende i några utvalda traditionella samiska bosättningsområden. Men, alla traditionella samiska bosättningsområden räknas inte. Faktum är att hela befolkningsgrupper som Sydsamer, Umesamer, Pitesamer och Östsamer helt faller bort i beräkningsmodellen.

I och med att hela samiska befolkningsgrupper inte medtas i statistiken över samer får det effekter på en rad andra statistikområden om samerna. Det är således tveksamt om Statistiska Centralbyrån i Norge verkligen har korrekta siffror över samernas utbildningsförhållanden, arbetsförhållanden, befolkningstillväxt, åldersgrupper, levnadsålder, antalet födda, in- och utflyttningar, antalet skilsmässor och så vidare. I det hela taget är statistiken ett hopkok av siffror för några utvalda områden i norra Norge. Men, statistik över det samiska folket är det inte!

Rapporterna innehåller däremot mer tillförlitlig data om Sametingsvalet, Användningen av samiska i skolor, samiska näringar som samiskt jordbruk, fiske, jakt och rennäring.

Den senaste rapporten från Statistiska Centralbyrån i Norge om ”Statistik över samerna” kan läsas på följande länk (https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/254599?_ts=152a1b77d58).

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá¡ suolggai Sámieanan

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s