Savan buohkaide buori ođđa jagi 2018

Samisk Rättshistoria?

Jag får ofta frågan Varför är Samisk Rättshistoria viktigt och är det inte bättre att arbeta för framtida rättigheter?

Samiska historia rättigheter är samtidigt framtida rättigheter?

Framtiden är också att kunna se tillbaka. Alla rättegångar där samer vunnit om nyttjanderätt, fiskerätt eller någon annan rättighet har bara berott på kunskaper i rättshistoria. Utan vetskap om historiska förhållanden om samiska rättigheter hade samerna förlorat alla dessa rättegångar. Det finns över hela Sameland år 2017, och som fortsätter under kommande år 2018, rättegångar mellan staterna och privata mot samerna. Allt som hävdas och talas om i dessa rättegångar är om rättshistoria. Historia är således vägen till en bättre rättslig framtid för det samiska folket liksom för andra urfolk.

Ett folks kunskap om sin egen historia stärker folkets självidentitet och talar om vilka vi är. Utan kunskap i vår egen historia vet vi inte vilka vi är och varifrån vi kommer.

Historia kan också missbrukas. Lögner kan användas i ett destruktivt syfte. Även under 2016 har man på norrlandspressens insändarsidor, i bloggar eller på webbsidor kan man läsa att samer är immigranter i sitt eget land, att de inte har rättigheter till ett visst område i Sameland, att samisk religion är kopia av asatron eller att samerna bör åka hem där de kommer ifrån och mycket annat. Genom att samer skaffar kunskap om det förflutna så kan lögnerna bemötas av fakta. Utan kunskap i historia kan lögner leva och frodas.

Kunskap i rättshistoria och historia fyller således en viktig funktion i vårt samhälle

Historisk kunskap har under gångna åren har gett oss en större inblick i vilka vi är och varifrån vi kommer, tillbakavisat flera historiska lögner med fakta, bidragit för samerna att vinna rättegångar och därmed rättvisa och förhoppningsvis skapat en något bättre grund för framtiden.

Med denna korta tillbakablick på ämnet samisk rättshistoria och framtida samiska rättigheter önskar jag alla läsare av denna blogg ett Gott Nytt År 2018.

Savan buohkaide buori ođđa jagi 2018!

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami history blog in English by Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

 

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.