
Doktorsavhandling om forna strider
Sven Rydberg framlade en doktorsavhandling i historia år 1830 med titeln ”Svearnas och göthernas strid om konungavalet: historisk afhandling” vid Lunds universitet.
Även om Sverige under 1830 nått in mot slutet av romantiken så var det inte helt vanligt att vid denna tid i historia utgå från de isländska Ynglingasagan, av Snorre Sturlasson, för att beskriva den svenska kungahistorien. De första svenskarna att ifrågasätta trovärdighet av Ynglingasagan var historikerna Johan Ihre och Carl Gustaf Nordin. Dock, var det var den inflytelserika historikern Erik Gustaf Geijer som först fick Ynglingasagan svenska kungalängd på fall som inte trovärdig. (Om Erik Gustaf Geijer se tidigare blogginläggsserie).
Nu handlade Sven Rydbergs avhandling inte om de isländska sagorna utan utgör en inledning till ämnet Stridigheterna mellan Götar och Svear om kungamakten i Sverige. Därmed måste Sven Rydberg utgå från den isländska Ynglingasagan för att förklara att Svear och Götar är två skilda stammar och som invandrat till Sverige under olika tider.

Troende nationalister på sagotexter
Denna del av den isländska Ynglingasagan verkar ha överlevt sig själv ända in i våra dagar. Inte ens historikern Erik Gustaf Geijer ifrågasatte Ynglingasagan berättelse om de germanska stammarnas invandring till Sverige. Min personliga syn på Ynglingasagan är att det är helt otroligt mirakulöst fantastiskt häpnadsväckande att det finns troende i vår tid på en text som skrivits ner efter 1000 år av enbart minnen från den första svenskens ankomst till Sverige! Kunde en sådan tro uppstått och fortlevt utan svensk nationalism?

Ynglingasagan bevisar att svenskarna mötte samer när de invandrade till Sverige
Rydberg gör intressanta iakttagelser om samernas ursprung i Ynglingasagan som i sig är intressant. Ynglingasagan handlar om Odens och Asarnas ankomst till Sverige från Asien. När Oden ankom till Sverige fanns redan ett folk som bodde där och hade en egen ledare som hette Gylfe. Enligt Rydberg var Gylfes folk det samiska folket.
Sven Rydberg skriver i sin avhandling; ”Det land, till hvilket Asarna kommit, kallades Mannheim, som beboddes av Manner, dessa vore alltså de äldre innevånarne. Dessa Manners land…hvarest en konung, benämnd Gylfe, regerade, som åt Odin upplät bostad i sitt rike, enligt företalet till Pros. Eddan , hvilket välde Odin sjelf ville hafva…Frågan blir derföre, om man kan antaga, att Odin nedsatte sig i landet vid Mälaren såsom ett nytt land, harifrån hans kolonie småningom utbredde sig öfver hela medlersta delen af riket. Häremot kunna, såsom mig synes, flera grunder anföras.”
”Skulle då Gylfe hafva afträdt åt oden ett land, hvilket, såsom obebodt och ointaget, ej kunde kallas hans rike en del deraf. Det vore stridande emot den annars antagna meningen, att Skandinavien ursprungligen bebotts av Finska stammar. Dessa måste åtminstone då hafva funnits der, om de ej redan varit fördrifna af Germaniska folk, hvilka der bosatt sig. Hade detta ej ännu ej ägt rum, så kunde landet ännu mindre än i förra fallet höra till Gylfes rike, utan Odin måste då med våld och härsmakt eröfrat det.”
Lars-Nila Lasko
Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko
Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko
Saami history blog in English by Lars-Nila Lasko
Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan