Blogg om Samisk Historia

HPIM0650.JPG
Lars-Nila Lasko

 

OM BLOGGEN

Ett av mina stora intressen är  samiska rättigheter. Är man jurist och intresserad av samiska rättigheter så tvingas man vara intresserad av historia.

Det är få folk i världen, som samerna, där juridik, rättigheter och historia är så sammanvävd.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Jurister blir historiker

Samiska rättigheter är starkt förbunden med historia. Samiska rättigheter i dag vilar på urminnes hävd. För att förstå och tolka dagens rättigheter måste man förstå hur samiska rättigheter utvecklat sig över mycket lång tid. Utan att förstå samernas historia så kan man inte förstå dagens samiska situation eller dagens samiska rättigheter.

Enbart tidsepokers olika syn på samerna har förändrat lagstiftning om samerna. Den historiska utvecklingen har gått hand i hand med rättsutvecklingen. Därför tvingas jurister som sysslar med samiska rättigheter även bli historiker.

 

Historiker blir jurister

Intressant är att även historiker om samerna blivit jurister eller rättshistoriker. Faktum är att samtliga historiker genom tiderna som skrivit om samerna också har skrivit om samiska rättigheter. Ja, det är faktiskt så att de flesta publikationer om samiska rättigheter inte skrivits av jurister utan av historiker.

Det visar hur ämnena historia och rättigheter hör så nära samman när det gäller samerna!

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Syftet med en Samisk Historieblogg?

Vad är då syftet med att blogga om samisk historia?

 

Upplysa om samisk historia!

I Sverige är det väldigt få som vet något om samerna, samisk kultur eller samernas historia. Den här bloggen har som syfte att vara en liten ljusfackla i mörkret och försöka sprida information om samisk historia. Syftet med bloggen är således att upplysa allmänheten om samisk historia.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Skapa intresse för samisk historia!

Syftet med Samisk Historieblogg är också att skapa intresse för samisk historia. Förhoppningsvis kommer denna historieblogg att inspirera andra att studeraläsadiskutera och gärna börja blogga om samisk historia och samiska traditioner!

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Förståelsen och respekten för samerna och samisk kultur!

Dock har den här bloggen ett ytterligare och mera djupare syfte som har med förståelsen och respekten för samerna och samisk kultur, samt att förhoppningsvis öppna hjärtan för det samiska folket.

Samernas historia är en del av de nordiska ländernas historia eller tvärtom. Vi har levt sida vid sida för en mycket lång tid. Under lång tid har en interaktion och utbyte av ord, kultur, religion och mycket mer skett. Trots det finns i norra Sverige en stor intolerans mot samerna. Jag vägrar att tro att den är allmänt utbredd. Men, de facto så finns intoleransen mot samerna där. Bara man öppnar norrlandspressens insändarsidor, läser inlägg på Facebook eller i bloggar så upptäcker man snart hur utbredd intoleransen är.

Jag tror och hoppas att om man förklarar samernas långa historia i Sameland kan detta öka förståelsen för samisk kultur och traditioner.

Jag tror och hoppas att om man förklarar samernas historia och grunderna för samernas rätt till land och vatten kan detta öka förståelsen för samiska rättigheter.

Jag tror och hoppas att om man förklarar samernas långa historia i Sameland kan detta öka förståelsen för samiska språket och språkrättigheter.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Motvikt till dagens historiedebatt om samerna!

Förutom ovan finns även ett ytterligare syfte med denna historieblogg som har med motvikt att göra i dagens historiedebatt om samerna. Bara man öppnar norrlandspressens insändarsidor, läser inlägg på Facebook eller i bloggar så förundras man att några menar att samerna nyligen invandrat eller att samerna är ett historielöst folk.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Samisk historia från ett samiskt perspektiv!

De absolut flesta som skrivit eller skriver om samisk historia kommer från andra folk än samerna. Den här bloggen är avsett att informera om samernas historia från ett samiskt perspektiv.  Samma sak och samma händelse kan tolkas olika beroende på hur man betraktar ett föremål eller en företeelse. Det här är en blogg som ser på samisk historia med andra glasögon än du är van vid.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg

Lyfta fram det okända i samernas historia!

På bloggen kommer jag även att ta fram det okända om samernas historia:

Visste du att långt, långt från Sverige och långt, långt från där samerna nu bor finns ett 500-årigt monument där det står att här fanns bara samer när vi anlände och att de hade havsgående båtar?

Visste du att en av Sveriges främsta historiker ansåg att all världens folk inkluderat samerna utvandrat från Kemi lappmark?

Visste du att långt, långt från Sverige och långt, långt från där samerna nu bor finns ett lokalt samemuseum med samiska föremål?

Visste du att en annan professor menade att israels folk och samerna har ett närs släktskap och samiskan kommer från hebreiskan?

Visste du att en historieprofessor menat att Åland måste varit befolkat av samer?

Visste du att samiskan är flera tusen år äldre än svenska språket?

Det är några av de okända fakta som jag kommer att lyfta fram på bloggen.

Lars-Nila Lasko - Samisk historieblogg
Lars-Nila Lasko

Blogga svar till fler i stället för att e-posta svar till envar!

Jag får en hel del frågor om samisk historia och samiska rättigheter varje vecka via e-post, telefon och brev. För att underlätta att svara på alla frågor som jag får så har jag startat denna blogg om samisk historia och rättigheter. Det enda jag är rädd för är att kanske effekten blir det motsatta, d.v.s. jag får fler frågor?

 

Är du intresserad av samisk historia?

facebook-evolution-640

Gå med i Facebook gruppen  Sámi Historjá – Saami History

http://www.facebook.com/groups/515272041983675/?fref=ts

 

Är du intresserad av samisk historia?

Är du intresserad i samernas historia, samernas rättshistoria eller samiska rättigheter? Då är det en bra idé att bli medlem i Samiska Rättsförbundet – Sami Rights Association (Sámi Vuoigatvuodalihttu, Sáme Rievtesvuohtalihtto, Saemien Reaktoesiebrie). Medlemskapet är öppen för alla!

Läs mer om den samiska organisationen på www.samirights.org

 

Intressant läsning med kunskap?

Hoppas att du får en trevlig och intressant läsning genom denna blogg! Kanske du samtidigt också lär dig lite om samernas historia?

 

Lars-Nila Lasko

Hemsida: www.lasko.mobi

Blogg: www.leadershipblogg.wordpress.com

Blogg: www.samiskhistorieblogg.blogspot.se

Blogg: www.leadershipblogg.wordpress.com

Blogg: www.samiskhistorieblogg.wordpress.com

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.