Antalet samer i Sverige är summan på antalet renskötande släktingar av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Officiella antalet samer i Sverige

Det officiella antalet samer i Sverige är officiellt 17 500 personer. Det är en summa som har beräknas fram för över 42 år sedan.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Beräkningen av antalet samer

Antalet samer beräknas såledestill 17 500 personer.

Men, hur gjordes beräkningen?

Undersökningen gjordes på ett ganska enkelt sätt. Man utgick från renmärkesregistret. Renmärkesregistret är ett register över de personer som äger ett renmärke. Från registret gjordes ett urval. Därefter gick forskaren tillbaka två generationer och fick fram de ursprungliga anfäderna. Därefter gick forskaren fram två generationer till år 1975 och fick fram antalet släktingar till de ursprungliga anfäderna. Dessa släktingar gångrades med antalet renmärkesinnehavare år 1975 och resultatet blev 17 500 personer.

Resultatet presenterades i en statlig utredning. 17 500 personer kom därmed att bli Sveriges officiella siffra över antalet samer.

Det är viktigt att påpeka att summan 17 500 samer var endast är en beräkning på antalet samer och inte en samisk folkräkning. Dock har beräkningen kommit att bli Sveriges officiella siffra över antalet samer

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Lars-Nila Lasko – Samisk historieblogg

Vad beräknade man?

Men vad var det man egentligen beräknade för över 40 år sedan?

Beräkningen utgick från ett urval av personer i renmärkesregistret. Det vill säga att man utgick från renägare. Därefter gick man två generationer tillbaka till deras anfäder. Anfäderna var med mycket hög sannolikhet renskötare. Därefter gick man framåt två generationer och fick fram ett antal samer. Dessa gångrades med antalet registrerade renägare från renmärkesregistret. Den summa man fick fram skulle representera antalet samer i Sverige.

Det man beräknade var antalet renskötare och deras släktingar.

Vi vet att renskötseln redan på 1970-talet var en liten samisk näring bland samerna. Att beräkna hela den samiska befolkningen utifrån en näring i minoritet innebär ju uppenbart att slutsiffran blir felaktig. Det är således inte antalet samer som beräknades utan antalet renskötare och deras släktingar. Sveriges officiella summa på antalet samer i Sverige måste således vara felaktigt.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Samma beräkningsmetod för Norge som används i Sverige

Antalet renskötande med familjemedlemmar var i början av 70-talet omkring 2 500 personer i Sverige. I Norge var motsvarande siffra 1 500 personer vid samma tid. Om man skulle använda samma beräkningsmetod i Norge som i Sverige skulle antalet samer i Norge uppgå till omkring 8 500 samer i dag. Det norska Sametingets officiella siffra på antalet samer är i stället 35 000 – 50 000.

Att använda samma beräkningsmodell som användes i Sverige på Norge visar att Sveriges officiella summa på antalet samer måste vara felaktigt.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Vad vet vi då om det riktiga antalet samer i Sverige? Egentligen vet vi inte mycket!

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Annons

En reaktion på ”Antalet samer i Sverige är summan på antalet renskötande släktingar av Lars-Nila Lasko

  1. putte62

    Hej
    Jag skäms över att vara svensk som inte kan göra något för er samer.i mitt sätt att leva så är jag i hjärta och mitt sätt att vårda natur och djur.så känner jag stor tillhörighet med er samer.när jag mår som bäst då är jag uppe på steekenjook.
    Lev och var starka i nuet.Mvh. Arne

    Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.