Samer i Mälardalen under 1200 år av Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Samiska Rättsförbundets landsmöte 2017 i Sydsamiskt centrum

Den 6-7 maj 2017 håller Samiska Rättsförbundet landsmöte på Hotell Lappland i Lycksele. Lycksele ligger i dag centralt i sydsamiskt område. Frågan är om Lycksele i historisk tid i stället låg i norra delarna av Sydsamiskt område? En fråga som kommer att besvaras i ett föredrag som inleder Samiska Rättsförbundet landsmöte.

Samernas sydligaste gräns på kontinenten

Det finns många historiska gåtor om samerna, samiska språken, samernas ursprung och samernas utbredningsområde. En sådan gåta är vart samernas sydligaste gräns gick?

Förbundet höll förra året 2016 landsmöte i Litauens huvudstad Riga. Även samerna finns med i historiska källor om Litauen. Den romerska historikern Tacitus lade år 98 samernas sydligaste utbredningsområde till, vad som kan förstås, Litauen (eller området nordost om floden Wisla i Polen). Ett Påvebrev från 1000-talet är riktat till Litauiska munkar och där det står att inte handla med vapen till de otrogna samiska hedningarna!

Det har länge påståtts att första gången ordet ”Lapp” förekommer i skriftliga dokument är i Teljestadgan från 1328. I Teljestadgan försökte den svenska kungen reglera intressemotsättningar mellan hälsingar och birkarlar. Dock finns ordet ”Lappie” redan i ett Påvebrev från år 1275 till ärkebiskopen i Uppsala.  På 1100-1200 talen bedrevs korståg mot Finland och Östersjöområdena från Sverige för katolska kyrkan som en del i konkurrens med den grekisk ortodoxa kyrkan. Men, Påvebrevet handlar om ”Lappie” i Östersjöområdet Ingermanland. Haltsonen tolkade år 1962 att ”Lappie” till ett distrikt i Ingermanland som senare kallades ”Loppis”.

Samernas sydligaste gräns i Sverige

På senare år har forskningen om samernas utbredningsområde i Mellansverige kommit att intensifieras. Historiska dokument och fornfynd vittnar om samisk varaktig bosättning relativt långt söderut på den Skandinaviska halvön. Då menar jag inte fynden av renhorn har hittats i en mosse i Staffanstorp sydost om Lund. I stället handlar det om reella fynd om samerna som samiskt båtfynd i Västerås, Sydsamisk ordlista från Gävle om växter som huvudsakligen finns i Mellansverige, skriftliga dokument om samiska bosättningar i Mellansverige osv.

Samernas bosättning i mellan- och södra Sverige har intresserat historiker under lång tid. Flera professorer i historia har till och med hävdat att hela Skandinaviska halvöns urfolk var samer. Deras bevis har bland annat bestått i tolkning av namnet Finnveden i Småland, uppteckning av resande norr till Norrköping passerat samer i Småland osv. Men, nu har mer handfasta bevis tagits fram.

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Samer i Mälardalen under 1 200 år

Den 6-7 maj 2017 håller, som sagt, Samiska Rättsförbundet landsmöte på Hotell Lappland i Lycksele. Denna gång inleds landsmötet med föredrag av Krister Vallsten om projektet ”Samer i Mälardalen”.

Projekt bedrivs av Krister Vallsten i Västerås med statlig finansiering. Projektets syfte är att synliggöra och lyfta fram samisk historia i Mälardalen. Vidare ska projektet utmynna i studiecirkelmaterial.

Själv kommer jag till Samiska Rättsförbundets landsmöte Lycksele för att med intresse höra på Krister Vallsten och hans senaste resultaten om samisk historia i Mälardalen under 1 200 år. Undrar bara hur lång tid det tar att gå igenom 1 200 år?

Samisk Historieblogg – Lars-Nila Lasko

Landet Sápmi och folket samerna

Det samiska bosättningsområdet har kommit att under senare tid att omtolkas rejält. Hur långt söderut samerna bott är numera en allt mer öppen fråga.

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko 

Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan

Annons

En reaktion på ”Samer i Mälardalen under 1200 år av Lars-Nila Lasko

 1. Hej!

  Vill ni ha en annan röst får ni gärna bjuda in mig vid annat tillfälle.

  I höst kommer antologin ut som jag och Lars-Gunnar Larsson – och alla våra skickliga författare – jobbat med i snart två år.

  Förhoppningsvis är det Kungl. humanistiska vetenskapssamfundet i Uppsala som ger ut.

  Bifogar tre aktuella titlar i sommar och höst. / M.v.h Peter Ericson

  https://southsaamihistory.wordpress.com/2017/04/17/fordrivningar-slavsystem-apartheid-svealands-samers-lott-del-i/

  https://southsaamihistory.wordpress.com/2017/03/24/i-stormens-oga-samer-i-halsingland-medelpad-med-omnejd-shelters-flyttstrak-kustskogssamer/

  https://southsaamihistory.wordpress.com/2017/04/18/lecture-for-universities-in-fall-semester-from-anxious-north-to-in-real-time-extinct-taiga-peoples-by-peter-ericson/

  Gilla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.